Selepas bersaliln, ibu perlukan makanan yang dapat memanaskan kembali badan yang sejuk.
Antara bahan semula jadi yang disarankan adalah lada hitam. Masakan daging lada hitam pasti membuka selera ibu selepas bersalin.
Daging lembu batang pinang kurang mengandungi lemak dan teksturnya lebih lembut. Protein sangat penting untuk ibu membina semula tisu-tisu badan yang mungkin rosak sewaktu menjalani proses bersalin.
Tempoh masa memasak: 60 minit
Bahan-bahannya:
250 gram daging batang pinang dihiris nipis
1 biji bawang besar (dihiris)
5 ulas bawang putih (dihiris)
2 sudu minyak masak
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap masin
Cara menyediakannya:
1.Rebus daging dengan api sederhana hingga empuk. Toskan tetapi jangan dibuang air rebusan tadi.
2.Panaskan kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
3.Masukkan daging, kicap manis dan kicap masin serta lada hitam. Gaul rata dan biar seketika.
4.Kemudian masukkan sedikit air rebusan dan biarkan sehingga pekat semula agar daging lebih lembut.
5.Taburkan lada hitam dan siap dihidang.
Credit: pama
No comments:
Post a Comment