Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 30, 2013

RESEPI BERPANTANG LAGI

[1] ULAM HALIA DENGAN POKOK KUNCI

Bahan-bahan:

Beberapa potong halia muda

Beberapa batang pokok kunci

Garam secukup rasa

Cara menyediakan:
a) Bersihkan halia muda dan pokok kunci.

b) Kemudian kedua-duanya hendaklah dimayang halus. Gaulkan bersama dan campurkan dengan sedikit garam.

c) Makan bersama nasi panas

Info: Halia dikatakan mempunyai sifat panas dan kering. Dengan memakannya sepanjang tempoh berpantang, ia bertujuan untuk memecahkan angin, menghilangkan sejuk badan dan membantu proses penghadaman.

[2] IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahan-bahan:

Sepotong ikan tenggiri (saiz sederhana)

200 ml air

5 helai daun pegaga – dihiris

3 ulas bawang putih – dihiris

½ sudu teh serbuk lada hitam

Halia sebesar ibu jari

Garam secukup rasa

Cara menyediakan:
a) Panaskan periuk dan campurkan kesemua bahan. Masak ikan haruan sehingga airnya tinggal sedikit sahaja.

b) Boleh dimakan ketika hidangan masih panas.

Info: Bawang putih bukan sekadar penyedap masakan semata-mata. Malah ia berkhasiat untuk kesihatan anda jika diamalkan setiap hari.
Ia mampu mengembalikan semula tenaga, membuang angin kotor dan melancarkan peredaran darah selain merawat luka-luka dalam badan.

[3] KENTANG SUHUN

Bahan-bahan:

200 ml air

3 biji bawang putih

1 biji kentang – dipotong kecil

1 sudu air asam jawa

½ sudu teh serbuk lada hitam

Sedikit suhun (direndam terlebih dahulu)

Cara menyediakan:
a) Masak kesemua bahan tadi hingga kentang empuk. Biarkan ia mendidih dan kuahnya sedikit pekat.

b) Masukkan ke dalam mangkuk dan tuang sedikit air asam jawa di atasnya.

[4] KENTANG CAMPUR PEGAGA

Bahan-bahan:

200 ml air

5 – 8 helai daun pegaga

5 ulas bawang kecil – dipotong 

21 biji kentang – dipotong kecil

1 sudu makan ikan bilis

½ sudu teh serbuk lada hitam

Sedikit air asam jawa

Garam secukup rasa

Cara menyediakan:
a) Masak bersama kesemua bahan sehingga kentang empuk. Biarkan mendidih atas api sederhana besar.

b) Angkat setelah kuahnya pekat. Hidangkan.


No comments:

Post a Comment