Sunday, July 21, 2013

MAKANAN MEMPENGARUHI JANTINA ANAK?

Sememangnya apa yang kitamakan akan membawa pengaruh besar terhadap tubuh badan. Tahukah anda bahawa pemakanan juga antara faktor penting jika berhasrat merancang jantina anak.

 
Mengikut kajian sains, PH dalam pemakanan menentukan kewujudan kromosom (menentukan jantina anak) yang dibawa oleh lelaki. Sains juga menggariskan apa jenis makanan yang perlu diambil jika mahukan jantina tertentu. Bagaimanapun bagi pasangan Muslim, segala usaha yang dilakukan diserahkan kepada Allah SWT untuk menentukannya jua.
 
Tetapi tidak salah untuk mencuba!

Merancang anak lelaki
 
Jika anda mengidam untuk mendapat anak lelaki, pilih makanan yang rendah PH iaitu pemakanan yang bersifat alkali dan mengandungi sodium dan potasium yang tinggi.
 
Makanan yang menjadikan PH dalam badan beralkali adalah sumber sayur-sayuran, buah-buahan, perasa makanan, ramuan pedas, kekacang dan benih.
 
Antara sumber makanan :
 
Buah-buahan – Aprikot kering, avocado, pisang, kurma, kiwi, kismis, tembikai, epal, lobak, lemon, timun, tembikai susu, nenas, strawberi.
 
Jus – Jus lobak, jus prun, jus tomato.
 
Sayur-sayuran – bayam, kentang.
 
Lain-lain – Coklat, kekacang, bawang putih, cendawan, bawang merah, lada hitam, halia , herba (semua jenis)
 
Elakkan memakan makanan yang mempunyai sifat asid yang tinggi.
 
Walaupun sebilangan makanan di atas seperti buah-buahan sitrus mempunyai sifat yang lebih asid, namun ia sebenarnya meninggalkan kesan alkali selepas diproses dalam badan. Contohnya, lemon adalah buah yang bersifat asid. Namun selepas melalui sistem penghadaman dan asimilasi, ia akan menjadi sangat beralkali di dalam badan. Sebaliknya daging mempunyai sifat yang sangat beralkali sebelum melalui sistem penghadaman. Namun selepas diproses, ianya meninggalkan sisa yang bersifat asid di dalam badan.

Merancang anak perempuan
 
Pilih pemakanan yang mempunyai PH yang tinggi ataupun bersifat asid yang rendah sodium dan potasium. Manusia memerlukan persekitaran yang bersifat alkali untuk mewujudkan kromosom Y (jantina lelaki).
 
Apa yang perlu anda lakukan adalah makan makanan yang bertentangan dengan alkali iaitu makanan bersifat asid untuk membunuh sperma Y.
 
Makanan yang meninggalkan sisa asid di dalam badan adalah makanan berasaskan daging, ikan, telur, bijirin dan legum.
 
Antara sumber makanan :
 
Buah-buahan – Jagung, blueberi, prune, plum.
 
Makanan -  bjirin, kraker, nasi, roti, mi ,spageti, oat, makaroni, tepung.
 
Sayur-sayuran – zaitun.
 
Produk tenusu – mentega, keju, aiskrim, yogurt
 
Protein haiwan – Banyakkan pengambilan daging seperti daging lembu, ikan contohnya ikan kod, halibut, salmon. Makanan laut seperti tiram, udang dan ketam. (Makanan laut tidak digalakkan bagi pesakit darah tinggi dan gout)
 
Lain-lain – Kekacang seperti kacang hijau, kacang hitam, kacang soya, kacang tanah, walnut, cuka, kopi, minuman ringan, koko.

Credit : Pama

Untuk menambahkan kesuburan boleh jugak cuba GLA shaklee yang telah mendapat banyak testimonial positif!Hubungi mommy darwisya untuk konsultasi percuma atau sebarang keterangan lanjut.

SMS / Call / Whatsapp / Telegram: 0176725772
Email : wss_ary@yahoo.com or wssary@gmail.com
FB : Wan Shahariah Sulaiman
Fanpage: Mommy darwisya - All About Natural Supplement


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

1 comment: