Wednesday, September 10, 2014

PETUA HALAU NYAMUK CARA SEMULAJADI

Assalamualaikum.. 

Seperti title post di atas, arini mommy nak kongsikan petua halau nyamuk cara semulajadi. Since buat Shaklee ni, semuanya nak semulajadi kan.. Takdela, sejak duduk rumah sebab berpantang ni, stress betul dengan nyamuk. Tiap-tiap hari sembur ubat nyamuk satu rumah, guna ubat nyamuk yang elektrik, pakai mat tu kan, semua tak jalan. Nyamuk tu macam dah immune ke tak taula.. Jadi mommy nak cuba petua ni. Jom kita cuba sesama!

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
  • 50 gram gula melaka
  • 1 gram ragi
  • 1 botol air mineral yang terpakai
  • 200ml air 
Cara-cara:
  • Potong botol plastik tengah-tengah. Simpan bahagian atas atau mulut botol
  • Campurkan gula merah dengan air panas. Sejukkan, lepas tu masukkan dalam potongan bawah botol
  • Masukkan ragi. Jangan kacau. Ini akan menghasilkan karbon dioksida
  • Masukkan potongan atas atau mulut botol secara terbalik seperti corong
  • Lilit keliling botol dengan tape hitam atau kain hitam dan letakkan di sudut rumah
Katanya dalam masa 2 minggu, kita akan lihat banyak nyamuk mati dalam botol tersebut. Nanti mommy update lepas 2 minggu yer. Cara-cara bergambar mommy kongsikan di sini.



Selamat berjaya! Kalau berjaya jangan lupa jemput komen k! Sekian. xoxo


No comments:

Post a Comment