Tuesday, September 30, 2014

CARA HILANGKAN KAHAK BAYI

Assalamualaikum semua.. 

Baby Raees batuk berkahak. Sah-sah berjangkit dengan kakak wisya yang selesema dan batuk. Since Raees ada jantung berlubang, memang takut sangat kalau dia sakit. Memang mommy cuba jauhkan Wisya dari Raees tapi amatlah susah sebab kakak Wisya kononnya sayang sangat kat adik dia mesti nak kiss everyday. Puas mommy halang, tapi Wisya mesti menang. Jadi end up sekarang Raees batuk berkahak. Mommy ingat nak ke klinik atau hospital, tapi mommy minta pendapat Dr. Liza (kawan Doha) dia nasihatkan monitor dulu, sapu vicks kat dada dia and kaki. Sebab kalau baby lagi tak elok bagi makan ubat sangat kan. Kalau Raees tak baik-baik lagi dan nafas dia makin laju, mommy kenalah berlari ke emergency room. 


Ni mommy pun google nak cari cara nak hilangkan kahak bayi secara tradisional. Dapat kat sini. Mommy kongsikan bersama. Nanti bolehlah cuba sesama kan.

1. Madu asli.

Untuk bayi atau kanak-kanak, 1 sudu kecil.. Kalau rasa madu tu macam pekat jer, boleh tambah air sikit.Madu boleh mengeringkan kahak. Campurkan madu pada susu bayi atau beri mereka minum madu sedikit setiap hari. Psssttt sila guna sudu plastik yer!

2. Kunyit hidup atau bawang putih.

Kunyit hidup tu, gosok la kat mana2 permukaan yang kasar untuk dapatkan serbuk, lepas tu serbuk kunyit tu dicampurkan dengan minyak masak kemudian sapukan ke dada bayi.. Kalau nak guna bawang putih, bakar sikit bawang putih tu tapi jgn la sampai hangit.. Caranya sama jer guna kunyit, gosok, ambil serbuk,kemudian campur dengan minyak masak baru sapu ke dada bayi.

3. Daun kaduk.

Ramas daun kaduk dengan kapur sirih. Kemudian sapukan pada dada dan perut bayi. Kahak akan keluar bersama najis bayi nanti..

4. Kismis

Kalau anak kita dah boleh mengunyah, amalkan makan kismis sebanyak 21 biji setiap hari. InsyaAllah batuk akan hilang.

5. Daun Bunga Tahi Ayam.

Ramaskan dengan kapur sirih sampai berlendir kemuadian sapu kat tengkuk dan dada.

6. Gula Melaka

Bagi menghilangkan batuk berkahak yang berpanjangan, terutama pada kanak- kanak ambil gula melaka, pecahkan kecil-kecil dan berikan pada anak anda dan makan seperti gula- gula. Lakukan beberapa kali hingga sembuh.

7. Pucuk Ubi

Jika anak kecil anda sedang batuk, cubalah merawatnya dengan cara berikut. Ambil sedikit pucuk ubi dan sedikit kapur (kapur yang digunakan untuk makan sirih) dan ramas-ramas atau digonyoh dengan kedua-dua tapak tangan hingga keluar air.
Ambil air itu dan sapukan dileher dan dada anak anda. Insya Allah, batuknya akan berkurangan dan beransur hilang.


Tapi mommy teringat pagi tadi dengan Omega Guard Shaklee, sebab dia pun berfungsi untuk mencairkan kahak. So, lepas lunch tadi mommy ambil 3 biji. Lepas tu, Raees 2 kali muntah, kuar semua kahak-kahak. Jadilah testimoni sendiri. Memang gerenti mommy akan sambung ambil Omega Guard dan cuba jugak petua-petua di atas. Doakan Raees cepat sembuh dan dijauhi kami ke hospital ye.

Sekian sahaja dari mommy. Sehingga entri yang lain pula. Salam sayang, xoxo



Hubungi mommy darwisya pengedar sah Shaklee di TTDI Jaya, Bukit Jelutong & seluruh Shah Alam untuk konsultasi percuma atau sebarang keterangan lanjut.

SMS / Call / Whatsapp / Telegram: 0176725772
Email : wss_ary@yahoo.com or wssary@gmail.com
FB : Wan Shahariah Sulaiman
Fanpage: Mommy darwisya - All About Natural Supplement

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


No comments:

Post a Comment