Assalamualaikum..
Pisang yang dah masak sangat nak buang sayang kan.. Selalunya mommy mesti buat cekodok pisang atau lempeng pisang. Tadi dalam g plus mommy jumpa resepi ni nampak macam besttt jer.. Insyallah nak cuba bila kesempatan nanti.
BAHAN-BAHAN: ( loyang 9 inci )
- 1/2 cawan cip coklat
- 2 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan gula
- 3/4 sk baking soda
- 1/2 sk garam
- 3 pisang yang telah masak (dilenyek- lebih kurang 1 1/2 cawan)
- 1/4 cawan buttermilk
- 2 telur (dipukul sedikit)
- 6 sb butter (dicairkan & sejukkan)
- 1 1/2 sk esen vanilla
CARA-CARA:
- Cairkan cip coklat dalam microwave selama 30 saat (dikacau dan diulang sehingga coklat cair), Sejukkan coklat.
- Panas oven kepada 350 fahrenheit. Alaskan loyang.
- Dalam mangkuk besar, whisk tepung, gula, baking soda dan garam. Ketepikan.
- Dalam mangkuk sederhana besar, whisk pisang, buttermilk, telur dan esen vanilla.
- Menggunakan spatula, kacau adunan pisang ke dalam adunan kering sehingga sebati. Adunan adalah sedikit pekat. Asingkan 1 cawan adunan ke dalam mangkuk lain dan masukkan coklat cair tadi. Kacau sebati.
- Isikan loyang dengan adunan selang seli dan gunakan pisau atau sudu untuk mendapatkan corak swirl.
- Bakar roti selama 55 minit.
- Biarkan roti sejuk sebelum dihidangkan. Potong dan boleh makan!!
Langkah bergambar mommy sediakan.
Sumber: justataste.com
Nota kaki: Gunakan pisang yang betul-betul masak untuk memastikan roti pisang anda akan menjadi moist. Jika anda tiada buttermilk, anda boleh buat buttermilk anda sendiri. Caranya adalah menggunakan susu dan jus lemon atau cuka. Tambah 1 sb jus lemon atau cuka dan campurkan ke dalam 1 cawan susu. Biarkan campuran susu tadi selama 5 minit dan boleh digunakan.
Selamat mencuba kawan-kawan! Sekian, salam xoxo
No comments:
Post a Comment