Daisypath Anniversary tickers

Friday, September 26, 2014

RESEPI ROTI PISANG COKLAT SWIRL

Assalamualaikum.. 

Pisang yang dah masak sangat nak buang sayang kan.. Selalunya mommy mesti buat cekodok pisang atau lempeng pisang. Tadi dalam g plus mommy jumpa resepi ni nampak macam besttt jer.. Insyallah nak cuba bila kesempatan nanti.

BAHAN-BAHAN: ( loyang 9 inci )
  • 1/2 cawan cip coklat
  • 2 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan gula
  • 3/4 sk baking soda
  • 1/2 sk garam
  • 3 pisang yang telah masak (dilenyek- lebih kurang 1 1/2 cawan)
  • 1/4 cawan buttermilk
  • 2 telur (dipukul sedikit)
  • 6 sb butter (dicairkan & sejukkan)
  • 1 1/2 sk esen vanilla
CARA-CARA:
  1. Cairkan cip coklat dalam microwave selama 30 saat (dikacau dan diulang sehingga coklat cair), Sejukkan coklat.
  2. Panas oven kepada 350 fahrenheit. Alaskan loyang.
  3. Dalam mangkuk besar, whisk tepung, gula, baking soda dan garam. Ketepikan.
  4. Dalam mangkuk sederhana besar, whisk pisang, buttermilk, telur dan esen vanilla.
  5. Menggunakan spatula, kacau adunan pisang ke dalam adunan kering sehingga sebati. Adunan adalah sedikit pekat. Asingkan 1 cawan adunan ke dalam mangkuk lain dan masukkan coklat cair tadi. Kacau sebati.
  6. Isikan loyang dengan adunan selang seli dan gunakan pisau atau sudu untuk mendapatkan corak swirl.
  7. Bakar roti selama 55 minit.
  8. Biarkan roti sejuk sebelum dihidangkan. Potong dan boleh makan!!
Langkah bergambar mommy sediakan.


Sumber: justataste.com

Nota kaki: Gunakan pisang yang betul-betul masak untuk memastikan roti pisang anda akan menjadi moist. Jika anda tiada buttermilk, anda boleh buat buttermilk anda sendiri. Caranya adalah menggunakan susu dan jus lemon atau cuka. Tambah 1 sb jus lemon atau cuka dan campurkan ke dalam 1 cawan susu. Biarkan campuran susu tadi selama 5 minit dan boleh digunakan.

Selamat mencuba kawan-kawan! Sekian, salam xoxo

No comments:

Post a Comment